Ingredienser
4 lbs färska musslor, rensade och skäggiga
2 matskedar vegetabilisk olja
1 stor lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk färsk ingefära, riven
2 msk thailändsk röd currypasta
1 burk (14 oz) kokosmjölk
1 dl fisk- eller skaldjursbuljong
2 msk sojasås
1 msk farinsocker
Saft av 1 lime
1 röd paprika, tunt skivad
1 dl körsbärstomater, halverade
Färska korianderblad till garnering
Ångat jasminris till servering
Utförande
Förbered musslor: Rensa och skägg bort musslorna. Kassera alla öppna eller skadade. Skölj under kallt vatten och ställ åt sidan.
Sauté Aromatics: Värm vegetabilisk olja på medelvärme i en stor gryta eller holländsk ugn. Fräs hackad lök tills den är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök och riven ingefära, koka i ytterligare 1-2 minuter.
Tillsätt currypasta: Rör i thailändsk röd currypasta och koka i ytterligare 2 minuter tills det doftar.
Sjud kokoscurrybas: Häll i kokosmjölk, fisk- eller skaldjursbuljong, sojasås, farinsocker och limejuice. Låt blandningen sjuda, låt smakerna smälta i 5-7 minuter.
Tillsätt musslor och grönsaker: Tillsätt försiktigt de rengjorda musslorna i grytan, tillsammans med skivad röd paprika och halverade körsbärstomater. Täck med lock och ånga i 5-7 minuter eller tills musslorna har öppnat sig.
Kassera oöppnade musslor: Kassera alla musslor som förblir stängda efter tillagning.
Servera: Häll musslorna och buljongen i skålar. Garnera med färska korianderblad.
Servera med ris: Servera de thailändska kokoscurrymusslorna över ångat jasminris.
Ytterligare tips
- Anpassa nivån av kryddighet genom att justera mängden thailändsk röd currypasta.
- Kombinera med knaprigt bröd för att suga upp den smakrika buljongen.
- En skvätt kokosmjölk precis innan servering ger ett extra lager av fyllighet.