5 enkla cheesecakes utan ugn

En cheesecake behöver inte vara avancerad eller kräva lång tid i ugnen. Faktum är att det finns massor av goda cheesecakes utan ugn som är enkla att göra, kräver få ingredienser och alltid imponerar på gästerna. De görs ofta med en botten av kex eller digestive och en fyllning baserad på färskost, grädde eller yoghurt. Sedan får kakan stelna i kylskåp istället för i ugn.

I den här guiden får du fem oemotståndliga recept på cheesecakes utan ugn – från klassiska smaker till fruktiga varianter och chokladfavoriter.


Tips för att lyckas med cheesecakes utan ugn

  • Kylning är avgörande: Låt cheesecaken stå minst 4 timmar, helst över natten.
  • Stabil fyllning: Använd gelatin, agar-agar eller vit choklad som binder smeten.
  • Variation: Byt ut digestivekex mot Oreos, havrekex eller pepparkakor.
  • Dekoration: Färska bär, choklad, nötter eller kolasås gör stor skillnad.
See also  Klassiska svenska sockerkakor – recept & bakningstips

1. Klassisk no-bake cheesecake med hallon

Ingredienser:

  • 200 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 400 g färskost (Philadelphia)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g hallon (färska eller frysta)

Gör så här:

  1. Mixa kexen, blanda med smält smör. Tryck ut i en form.
  2. Vispa grädden. Blanda färskost, florsocker och vanilj.
  3. Vänd ner grädden i ostsmeten.
  4. Häll i formen och låt stå kallt minst 4 timmar.
  5. Toppa med hallon innan servering.

2. Chokladcheesecake utan ugn

Ingredienser:

  • 200 g Oreokex
  • 75 g smör
  • 400 g färskost
  • 200 g smält mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Så gör du:

  1. Gör botten av Oreokex och smör.
  2. Smält choklad, blanda med färskost och florsocker.
  3. Vänd ner vispad grädde.
  4. Fyll formen, ställ kallt minst 5 timmar.
  5. Dekorera med chokladriv.

3. Citroncheesecake med fräsch smak

Ingredienser:

  • 200 g digestive
  • 75 g smör
  • 400 g färskost
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker
  • 2 citroner (saft + rivet skal)

Tillagning:

  1. Gör botten som vanligt.
  2. Vispa färskost med socker och citronsaft.
  3. Vänd ner vispad grädde.
  4. Fyll formen, toppa med citronskal.
  5. Låt stå kallt 4 timmar.
See also  De bästa recepten på svenska kanelbullar

4. Jordgubbscheesecake (somrig favorit)

Ingredienser:

  • 200 g digestive
  • 75 g smör
  • 400 g färskost
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker
  • 200 g jordgubbar + extra till topping

Så här gör du:

  1. Gör botten.
  2. Mixa jordgubbar och blanda i färskostsmeten.
  3. Vänd ner vispad grädde.
  4. Fyll formen, dekorera med färska jordgubbar.
  5. Låt stå kallt 4 timmar.

5. Nutellacheesecake utan ugn

Ingredienser:

  • 200 g digestive
  • 75 g smör
  • 400 g färskost
  • 1 burk Nutella (250 g)
  • 2 dl grädde
  • Hasselnötter till topping

Tillagning:

  1. Gör botten.
  2. Blanda färskost med Nutella.
  3. Vänd ner vispad grädde.
  4. Häll i formen, kyl 4–6 timmar.
  5. Toppa med rostade hasselnötter.

Serveringstips för cheesecakes

  • Servera i glas som portionsdesserter.
  • Variera med pepparkaksbotten till jul.
  • Ringla över kolasås eller smält choklad vid servering.
  • Dekorera med ätbara blommor för en festlig touch.

🌟 Slutsats

Med dessa fem recept på cheesecakes utan ugn kan du enkelt imponera på gästerna, fixa en festlig dessert eller bara unna dig själv något gott. Oavsett om du älskar choklad, frukt eller nötter finns en variant för varje smak.

See also  🧁 Muffins i alla smaker – från choklad till blåbär

Det bästa? De är enkla, kräver få ingredienser och fungerar lika bra till vardag som till fest.

Du kanske också gillar dessa recept