Mexikanska enchiladas i ugnen – smakrik och enkel vardagsfavorit

Mexikanska enchiladas i ugnen är en färgstark och smakrik rätt som kombinerar tortillabröd fyllda med kött, kyckling eller bönor, täckta med salsa och rikligt med ost. Resultatet blir en gratinerad, härligt kryddig måltid som passar lika bra till vardags som till helgens festmiddag.


Vad är enchiladas?

Enchiladas är en traditionell mexikansk rätt där tortillabröd fylls, rullas ihop och bakas i ugn tillsammans med sås och ost. Det är en rätt som går att variera i oändlighet – med köttfärs, kyckling, vegetariska alternativ eller en blandning.


Ingredienser (4 portioner)

Fyllning:

  • 8 tortillabröd (vete eller majs)
  • 400 g kyckling (eller köttfärs)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 röd paprika
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • Salt & peppar

Sås och topping:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 dl riven ost
  • Färsk koriander
  • Limeklyftor
See also  Glutenfria pizzor som smakar lyx – recept & tips

Så här gör du – steg för steg

  1. Förbered fyllningen
    • Stek lök och vitlök i olja.
    • Lägg till kyckling eller köttfärs och bryn ordentligt.
    • Krydda med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
    • Blanda ner paprika och svarta bönor.
  2. Förbered såsen
    • Koka upp krossade tomater, tomatpuré och chilipulver.
    • Smaka av med salt och peppar.
  3. Montera enchiladas
    • Lägg lite fyllning på varje tortilla, rulla ihop och placera i en smord ugnsform.
    • Häll över tomatsåsen och toppa med ost.
  4. Grädda i ugnen
    • Sätt ugnen på 200°C.
    • Gratinera i ca 20 minuter tills osten smält och fått en gyllene yta.
  5. Servera
    • Garnera med färsk koriander och limeklyftor.

Variationer på enchiladas i ugnen

  • Vegetariska enchiladas: Fyll med linser, bönor och extra grönsaker.
  • Kyckling & ost: En klassisk favorit för ostälskare.
  • Extra het: Tillsätt jalapeños eller chipotle för mer sting.

Serveringstips

Servera gärna med:

  • Guacamole
  • Gräddfil
  • Salsa fresca
  • En fräsch sallad med majs och tomat

FAQ – vanliga frågor

1. Kan man förbereda enchiladas i förväg?
Ja, fyll och rulla dem i förväg, täck med plast och gratinera när det är dags.

See also  Turkiska meze-rätter – små rätter fulla av smak

2. Går det att frysa enchiladas?
Absolut, både färdiggräddade och ogräddade går bra att frysa.

3. Är enchiladas starka?
Det beror på kryddningen. Du kan enkelt justera styrkan själv.


Avslutning

Att laga mexikanska enchiladas i ugnen är både enkelt och roligt. Med smakrik fyllning, smält ost och en härlig tomatsås får du en rätt som hela familjen älskar. Testa dig fram med olika variationer och skapa din egen favoritversion av denna mexikanska klassiker.

Du kanske också gillar dessa recept