Glutenfria småkakor för kafferepet – klassiska favoriter utan gluten

Inget kafferep utan småkakor! Men du behöver inte avstå bara för att du äter glutenfritt. Dessa glutenfria småkakor för kafferepet är lika spröda, smakrika och klassiska som originalen – men bakade utan vetemjöl.

Här hittar du 10 recept på glutenfria småkakor som passar till varje fikastund – från drömmar och chokladsnittar till syltkakor och havrekakor.


1. Glutenfria drömmar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Rör smör och socker poröst.
  2. Blanda i mjölmix, hjorthornssalt och vaniljsocker.
  3. Forma små bollar och lägg på plåt.
  4. Grädda i 150°C i 15 minuter.
See also  Klassiska lussekatter till Lucia – saftiga och gyllene saffransbullar

Resultat: Lätta och spröda klassiker – precis som mormor brukade baka.


2. Hallongrottor (glutenfria)

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • Hallonsylt

Gör så här

  1. Blanda smör, socker och mjöl till en deg.
  2. Forma bollar och gör en grop i mitten.
  3. Fyll med hallonsylt.
  4. Grädda i 200°C i 10–12 minuter.

Tips: Byt hallonsylt mot blåbär eller aprikos för variation.


3. Kolasnittar utan gluten

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker och sirap.
  2. Blanda i mjöl och bakpulver.
  3. Rulla ut till längder, platta till och grädda i 175°C i 10–12 min.
  4. Skär snitt medan de är varma.

Klassisk seghet och smak av kola – utan gluten!


4. Glutenfria chokladsnittar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Rör smör och socker mjukt.
  2. Tillsätt kakao, mjölmix och bakpulver.
  3. Forma längder, platta till och grädda i 175°C i 12 min.
  4. Skär diagonalt medan varma.
See also  Klassiska semlor till fettisdagen – Recept, historia och variationer

Tips: Strö över pärlsocker före gräddning.


5. Havrekakor med choklad

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 ½ dl glutenfri mjölmix
  • 50 g hackad mörk choklad

Gör så här

  1. Rör ihop smör och socker.
  2. Blanda i havregryn, mjölmix och choklad.
  3. Klicka ut små kakor på plåt.
  4. Grädda i 175°C i 10–12 min.

Knapriga, lite sega och fyllda med chokladbitar.


6. Syltkakor med kokos

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • ½ dl kokos
  • Sylt (jordgubb eller hallon)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom sylten.
  2. Forma bollar, gör små gropar och fyll med sylt.
  3. Grädda i 200°C i 10 minuter.

Klassiker med tropisk twist!


7. Pepparkakssnittar (glutenfria)

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker och sirap.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Rulla till längder och grädda i 175°C i 12 min.
  4. Skär snitt medan varma.

Perfekta till adventsfikat!


8. Citronkakor med glasyr

Ingredienser

  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix
  • Rivet skal av ½ citron
  • ½ dl florsocker + lite citronsaft till glasyr
See also  Saftiga morotskakor med glasyr – klassiskt recept och variationer som alltid lyckas

Gör så här

  1. Blanda smör, socker, mjöl och citronskal till en deg.
  2. Forma bollar och platta till.
  3. Grädda i 175°C i 10 min.
  4. Glasera med citronglasyr.

Friska och frasiga kakor med syrlig topp.


9. Nötkakor med hasselnötter

Ingredienser

  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 äggvita

Gör så här

  1. Vispa ihop allt till en smet.
  2. Klicka ut små kakor på plåt.
  3. Grädda i 175°C i 10 minuter.

Enkla och naturligt glutenfria – bara tre ingredienser!


10. Kokostoppar med chokladbotten

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 dl riven kokos
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Blanda kokos, smör, socker och ägg.
  2. Klicka ut toppar och grädda i 175°C i 12 min.
  3. Doppa bottnarna i smält choklad.

Klassiska och alltid uppskattade!


Baktips för glutenfria småkakor

  1. Använd mjölmix med potatis- och majsstärkelse – ger bäst konsistens.
  2. Låt degen vila i kylen innan gräddning – gör kakorna sprödare.
  3. Grädda hellre lite kortare tid – glutenfria kakor torkar snabbare.
  4. Förvara i tätslutande burk för bästa hållbarhet.

Vanliga frågor (FAQ)

1. Kan jag byta ut mjölmixen mot mandelmjöl?
Ja, men minska mängden något eftersom mandelmjöl är tyngre.

2. Hur länge håller småkakorna?
I tätslutande burk upp till 10 dagar, längre om de fryses.

3. Går kakorna att frysa?
Ja, de flesta glutenfria småkakor går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.


Sammanfattning

Dessa glutenfria småkakor för kafferepet bevisar att du inte behöver kompromissa med smak eller konsistens. Från klassiska hallongrottor till moderna choklad- och nötvarianter – här finns något för varje fikastund.

Bjud familj och vänner på glutenfria godsaker som smakar precis som de alltid har gjort – eller ännu bättre!

Du kanske också gillar dessa recept