Billiga recept för studenter med liten budget – enkla & mättande måltider

Studentlivet innebär ofta många utgifter och en begränsad ekonomi. Men det behöver inte betyda nudlar varje dag eller smaklös mat. Med lite planering går det att laga billiga recept för studenter som är både näringsrika, goda och snabba att tillaga.

I den här guiden hittar du:

  • 10 kompletta recept med ingredienslistor, steg-för-steg och prisexempel.
  • Billiga mellanmål och snacks.
  • Tips för veckomenyer och hur du kan spara ännu mer pengar i köket.

1. Tips för billig matlagning som student

Att planera och tänka smart i köket kan halvera dina matkostnader.

Planering

  • Gör en veckomeny och handla bara det du behöver.
  • Ha alltid basvaror hemma: ris, pasta, linser, bönor, potatis, ägg.

Inköp

  • Köp storpack av torrvaror.
  • Handla grönsaker i säsong eller frys in när de är billiga.
  • Kolla extrapriser i olika butiker.
See also  Matlåderecept som håller hela veckan – smarta & goda tips

Laga smart

  • Frys in rester i portionslådor.
  • Gör storkok och variera tillbehören.
  • Byt ut kött mot baljväxter.

2. 10 billiga studentrecept

a) Klassisk tomatpasta

Kostnad: ca 10 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 400 g pasta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 tsk oregano eller basilika
  • Salt & peppar

Så här gör du:

  1. Koka pastan enligt anvisning.
  2. Fräs hackad lök och vitlök i olja.
  3. Häll på krossade tomater, krydda och låt sjuda 10 min.
  4. Blanda pastan med såsen och servera.

👉 Variation: Lägg till linser eller bönor för mer protein.


b) Linssoppa med morötter

Kostnad: ca 8 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 dl röda linser
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk olja

Tillagning:

  1. Skala och hacka lök och morötter.
  2. Fräs i olja och tillsätt linser.
  3. Häll i vatten och buljong. Låt koka 15 min.
  4. Krydda och mixa om du vill ha slät soppa.

👉 Servera med bröd.


c) Ägg- och grönsaksomelett

Kostnad: ca 12 kr/portion

Ingredienser (2 portioner):

  • 4 ägg
  • 2 msk mjölk eller vatten
  • 1 paprika
  • 1 lök
  • 1 potatis
  • Salt & peppar

Tillagning:

  1. Skala och tärna potatis, koka eller stek den.
  2. Stek lök och paprika i en panna.
  3. Vispa ihop ägg med mjölk, häll över.
  4. Stek på låg värme tills omeletten stelnar.
See also  Smarta sätt att använda rester i nya rätter – spara pengar och minska matsvinnet

👉 Variation: Tillsätt ost eller bönor för mer protein.


d) Kikärtsgryta med curry

Kostnad: ca 15 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 burkar kikärtor
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 tsk curry
  • 1 msk olja

Tillagning:

  1. Hacka lök, vitlök och morötter, fräs i olja.
  2. Tillsätt curry och rör om.
  3. Häll i kokosmjölk och kikärtor. Låt koka i 15 min.

👉 Servera med ris eller bröd.


e) Student-wraps

Kostnad: ca 12 kr/portion

Ingredienser (4 wraps):

  • 4 tortillabröd
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk majs
  • 1 liten rödlök
  • Sallad eller spenat
  • En klick yoghurt eller dressing

Tillagning:

  1. Skölj bönor och majs.
  2. Hacka rödlök och blanda allt.
  3. Fyll tortillas och rulla ihop.

👉 Perfekt snabbmat mellan föreläsningar.


f) Potatis- och purjolökssoppa

Kostnad: ca 9 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 6 potatisar
  • 1 purjolök
  • 1 liter vatten + buljong
  • 1 msk olja
  • Salt & peppar

Tillagning:

  1. Skala potatis och skär i tärningar.
  2. Skiva purjolök och fräs i olja.
  3. Häll på vatten och buljong, tillsätt potatis.
  4. Låt koka 20 min och mixa om du vill ha slät soppa.

g) Vegetarisk chili sin carne

Kostnad: ca 13 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 burk krossade tomater
  • 2 burkar blandade bönor
  • 1 paprika
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chili- eller paprikapulver
See also  Snabba vardagsrecept under 30 minuter

Tillagning:

  1. Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs i olja.
  2. Häll på tomater och bönor.
  3. Krydda och låt sjuda 15–20 min.

👉 Servera med ris eller bröd.


h) Studentpizza på tortillabröd

Kostnad: ca 10 kr/portion

Ingredienser (4 pizzor):

  • 4 tortillabröd
  • 1 dl tomatsås eller ketchup
  • 1 dl riven ost
  • Valfria grönsaker

Tillagning:

  1. Lägg bröden på en plåt.
  2. Bred på tomatsås och toppa med ost och grönsaker.
  3. Grädda i ugn, 225°C i ca 8 min.

i) Stekt ris med grönsaker

Kostnad: ca 11 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 dl kokt ris (gärna rester)
  • 2 ägg (eller tofu)
  • 2 morötter
  • 1 dl ärtor
  • 1 msk soja
  • 1 msk olja

Tillagning:

  1. Stek grönsaker i olja.
  2. Tillsätt ris och soja, stek på hög värme.
  3. Knäck i ägg eller tillsätt tofu.

j) Snabb nudelwok

Kostnad: ca 9 kr/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g billiga nudlar
  • ½ vitkålshuvud
  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 2 msk soja
  • 1 msk olja

Tillagning:

  1. Koka nudlarna lätt.
  2. Strimla vitkål, morötter och lök.
  3. Woka allt med olja och soja.

3. Billiga snacks och mellanmål

  • Havregrynsgröt med äpple och kanel – ca 3 kr/portion.
  • Bananpannkakor (banan + ägg) – billigt och gott.
  • Morotsstavar med hummus – perfekt snacks.
  • Hemgjorda mackor med pålägg – billigare än caféfika.

4. Veckomeny för studenter (exempel)

  • Måndag: Tomatpasta
  • Tisdag: Linssoppa
  • Onsdag: Kikärtsgryta
  • Torsdag: Stekt ris
  • Fredag: Studentpizza
  • Lördag: Chili sin carne
  • Söndag: Potatis- och purjolökssoppa

👉 Totalkostnad: ca 250–300 kr för hela veckan (4 portioner/dag).


Slutsats

Med dessa billiga recept för studenter får du variation, smak och mättnad utan att spräcka budgeten. Genom att kombinera smart planering, säsongsråvaror och enkla recept kan studentlivet bli både billigare och godare.

Du kanske också gillar dessa recept