Inget kafferep utan småkakor! Men du behöver inte avstå bara för att du äter glutenfritt. Dessa glutenfria småkakor för kafferepet är lika spröda, smakrika och klassiska som originalen – men bakade utan vetemjöl.
Här hittar du 10 recept på glutenfria småkakor som passar till varje fikastund – från drömmar och chokladsnittar till syltkakor och havrekakor.
1. Glutenfria drömmar
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk hjorthornssalt
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Rör smör och socker poröst.
- Blanda i mjölmix, hjorthornssalt och vaniljsocker.
- Forma små bollar och lägg på plåt.
- Grädda i 150°C i 15 minuter.
Resultat: Lätta och spröda klassiker – precis som mormor brukade baka.
2. Hallongrottor (glutenfria)
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 4 dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk bakpulver
- Hallonsylt
Gör så här
- Blanda smör, socker och mjöl till en deg.
- Forma bollar och gör en grop i mitten.
- Fyll med hallonsylt.
- Grädda i 200°C i 10–12 minuter.
Tips: Byt hallonsylt mot blåbär eller aprikos för variation.
3. Kolasnittar utan gluten
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk sirap
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
- Rör ihop smör, socker och sirap.
- Blanda i mjöl och bakpulver.
- Rulla ut till längder, platta till och grädda i 175°C i 10–12 min.
- Skär snitt medan de är varma.
Klassisk seghet och smak av kola – utan gluten!
4. Glutenfria chokladsnittar
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
- Rör smör och socker mjukt.
- Tillsätt kakao, mjölmix och bakpulver.
- Forma längder, platta till och grädda i 175°C i 12 min.
- Skär diagonalt medan varma.
Tips: Strö över pärlsocker före gräddning.
5. Havrekakor med choklad
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 ½ dl glutenfri mjölmix
- 50 g hackad mörk choklad
Gör så här
- Rör ihop smör och socker.
- Blanda i havregryn, mjölmix och choklad.
- Klicka ut små kakor på plåt.
- Grädda i 175°C i 10–12 min.
Knapriga, lite sega och fyllda med chokladbitar.
6. Syltkakor med kokos
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 dl glutenfri mjölmix
- ½ dl kokos
- Sylt (jordgubb eller hallon)
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom sylten.
- Forma bollar, gör små gropar och fyll med sylt.
- Grädda i 200°C i 10 minuter.
Klassiker med tropisk twist!
7. Pepparkakssnittar (glutenfria)
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk sirap
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
- Rör ihop smör, socker och sirap.
- Tillsätt resten av ingredienserna.
- Rulla till längder och grädda i 175°C i 12 min.
- Skär snitt medan varma.
Perfekta till adventsfikat!
8. Citronkakor med glasyr
Ingredienser
- 100 g smör
- ½ dl socker
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix
- Rivet skal av ½ citron
- ½ dl florsocker + lite citronsaft till glasyr
Gör så här
- Blanda smör, socker, mjöl och citronskal till en deg.
- Forma bollar och platta till.
- Grädda i 175°C i 10 min.
- Glasera med citronglasyr.
Friska och frasiga kakor med syrlig topp.
9. Nötkakor med hasselnötter
Ingredienser
- 1 dl hasselnötsmjöl
- 1 dl socker
- 1 äggvita
Gör så här
- Vispa ihop allt till en smet.
- Klicka ut små kakor på plåt.
- Grädda i 175°C i 10 minuter.
Enkla och naturligt glutenfria – bara tre ingredienser!
10. Kokostoppar med chokladbotten
Ingredienser
- 50 g smör
- 2 dl riven kokos
- 1 dl socker
- 2 ägg
- 100 g mörk choklad
Gör så här
- Blanda kokos, smör, socker och ägg.
- Klicka ut toppar och grädda i 175°C i 12 min.
- Doppa bottnarna i smält choklad.
Klassiska och alltid uppskattade!
Baktips för glutenfria småkakor
- Använd mjölmix med potatis- och majsstärkelse – ger bäst konsistens.
- Låt degen vila i kylen innan gräddning – gör kakorna sprödare.
- Grädda hellre lite kortare tid – glutenfria kakor torkar snabbare.
- Förvara i tätslutande burk för bästa hållbarhet.
Vanliga frågor (FAQ)
1. Kan jag byta ut mjölmixen mot mandelmjöl?
Ja, men minska mängden något eftersom mandelmjöl är tyngre.
2. Hur länge håller småkakorna?
I tätslutande burk upp till 10 dagar, längre om de fryses.
3. Går kakorna att frysa?
Ja, de flesta glutenfria småkakor går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.
Sammanfattning
Dessa glutenfria småkakor för kafferepet bevisar att du inte behöver kompromissa med smak eller konsistens. Från klassiska hallongrottor till moderna choklad- och nötvarianter – här finns något för varje fikastund.
Bjud familj och vänner på glutenfria godsaker som smakar precis som de alltid har gjort – eller ännu bättre!