Höstens mustiga soppor med svamp – värmande comfort food från skogen

När löven börjar falla och luften blir krispig finns det inget som slår en mustig soppa med svamp.
Den jordiga smaken av kantareller, champinjoner eller karljohansvamp passar perfekt i höstens varma grytor.

I den här artikeln hittar du både klassiska och moderna varianter på höstens mustiga soppor med svamp – allt från krämiga favoriter till lätta, klara soppor.


🌿 Varför svamp är perfekt till höstsoppor

  • Naturlig umamismak – fördjupar smaken i grytor och soppor.
  • Näringsrikt – rikt på B-vitaminer, protein och mineraler.
  • Billigt och hållbart – särskilt om du plockar själv.
  • Passar alla kosttyper – enkelt att göra veganskt eller laktosfritt.
See also  Julens bakverk för hela familjen – klassiska och nya recept att njuta av

🍲 1. Krämig kantarellsoppa med timjan

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g färska kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde (eller havregrädde)
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar

Så gör du:

  1. Rensa och hacka svampen, fräs i smör tills den får färg.
  2. Tillsätt hackad lök och timjan, låt fräsa ihop.
  3. Strö över mjöl, rör om och häll i buljongen.
  4. Låt sjuda i 10 minuter, tillsätt grädde.
  5. Smaka av med salt och peppar.

💡 Servera med vitlöksbröd eller rostad baguette.


🍄 2. Mustig svampsoppa med karljohan och portvin

En djupare, mer lyxig smak – perfekt för helgen.

Ingredienser:

  • 300 g blandad svamp (gärna karljohan)
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk portvin (eller rött vin)
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk balsamvinäger

Så gör du:

  1. Fräs svamp, lök och tomatpuré i smör.
  2. Tillsätt vin och låt koka in.
  3. Häll på buljong, sjud 15 minuter.
  4. Mixa soppan och rör ner grädde.
  5. Smaka av med soja och balsamvinäger.
See also  Sommarens bästa efterrätter utan ugn – enkla, fräscha och svalkande

🥣 3. Vegansk svampsoppa med kokosmjölk

Krämig, len och helt växtbaserad.

Ingredienser:

  • 400 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk curry eller ingefära
  • Färsk koriander

Så gör du:

  1. Fräs svamp, lök och vitlök.
  2. Tillsätt curry och låt dofta.
  3. Häll i buljong och kokosmjölk, låt sjuda 10 min.
  4. Mixa slätt och toppa med koriander.

🧅 4. Lök- och svampsoppa med sherry

En rustik klassiker som doftar höst.

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 liter buljong
  • 1 msk sherry
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk soja

Så gör du:

  1. Fräs lök långsamt i smör tills gyllene.
  2. Tillsätt svamp och stek 5 min.
  3. Häll i buljong och sherry.
  4. Låt koka i 15 minuter.
  5. Smaka av med soja och timjan.

🍁 5. Klar svampsoppa med rotfrukter

För dig som vill ha något lättare men smakrikt.

Ingredienser:

  • 200 g svamp (valfri sort)
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 liter buljong
  • 1 msk soja
  • Färsk persilja

Så gör du:

  1. Skär rotfrukterna i tunna bitar.
  2. Fräs svamp i lite olja.
  3. Häll på buljong och låt koka 15 min.
  4. Tillsätt soja och toppa med persilja.
See also  Halloween-bakelser med choklad – läskigt goda små bakverk till höstens fest

🌿 6. Svamp- och potatissoppa med vitlök

Mättande, krämig och enkel att laga.

Ingredienser:

  • 300 g svamp
  • 3 potatisar
  • 1 lök
  • 1 liter buljong
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl grädde

Så gör du:

  1. Fräs svamp, lök och vitlök.
  2. Tillsätt tärnad potatis och buljong.
  3. Koka tills potatisen är mjuk, mixa soppan.
  4. Rör ner grädde, smaka av med salt och peppar.

🧡 Tips för extra smak

  • Stek alltid svampen tills vätskan försvinner – då får du mer djup smak.
  • Tillsätt lite soja eller balsamvinäger för umami.
  • Garnera med örter, rostad svamp eller en klick crème fraiche.
  • Servera med nybakat bröd för en komplett måltid.

🍞 Serveringstillbehör

TillbehörPassar bäst till
Rostad surdegKrämiga soppor
VitlöksbrödKantarellsoppa
FärskostbrödVeganska soppor
FröknäckeKlara soppor

❓ Vanliga frågor (FAQ)

1. Vilken svamp passar bäst till soppa?

Kantarell, karljohan och champinjon ger bäst smak – men all matsvamp fungerar.

2. Kan jag frysa svampsoppa?

Ja, men utan grädde – tillsätt den efter upptining.

3. Hur får man soppan extra krämig?

Tillsätt en skvätt grädde, kokosmjölk eller mixa in potatis.

4. Kan man använda torkad svamp?

Absolut! Blötlägg 30 minuter före användning och använd vattnet som buljongbas.


🏁 Slutsats

Höstens mustiga soppor med svamp är den perfekta maten för kalla dagar – enkel, mättande och fylld av naturens smaker.
Oavsett om du föredrar krämig kantarellsoppa eller en lätt, klar variant med rotfrukter finns det något för alla smaker.

Värm upp köket med doften av smörstekta svampar och skapa en höstlig måltid som känns som en kram i en skål. 🍁

Du kanske också gillar dessa recept