Påskens klassiska rätter i modern tappning – tradition möter nya smaker

åsken är en av Sveriges mest älskade högtider – en tid för gemenskap, vårkänslor och inte minst god mat. Många rätter på påskbordet är klassiker: ägg, sill, lax, lamm och potatis. Men varför inte ge påskens klassiska rätter en modern tappning i år?

Med små justeringar i kryddning, presentation och tillbehör kan du skapa ett påskbord som känns både traditionellt och nyskapande. Här får du inspiration till moderna varianter av de mest omtyckta påskrätterna – lika vackra som de är goda!


1. Klassisk sill med twist – citronsill med dill och chili

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 liten röd chili, finhackad
  • ½ dl hackad dill
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
See also  Sommarens grillade hamburgare – saftiga, smakrika och perfekta för grillkvällen

Gör så här

  1. Skär sillen i bitar och blanda med citronsaft, zest, chili och dill.
  2. Rör ihop crème fraiche och majonnäs, blanda med sillen.
  3. Låt stå kallt minst 2 timmar innan servering.

Resultat: En fräsch, krämig sill med syra, hetta och vårkänsla.


2. Ägg med avokadokräm och rostade frön

Ingredienser

  • 6 kokta ägg
  • 1 mogen avokado
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ tsk salt
  • Rostade solrosfrön

Gör så här

  1. Dela äggen och ta ut gulan.
  2. Mosa avokado och blanda med gulan, citron och salt.
  3. Fyll ägghalvorna med krämen och toppa med solrosfrön.

Modern touch: Byt majonnäsen mot avokado för en fräschare och hälsosammare variant.


3. Gravad lax med lime och koriander

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 msk socker
  • 2 msk salt
  • 1 lime, zest och saft
  • 1 msk hackad koriander

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, lime och koriander.
  2. Gnid in laxen och täck med plastfilm.
  3. Låt stå i kyl i 24 timmar, vänd efter halva tiden.

Servera med: limekräm på yoghurt, lime och honung.

See also  Sommarens bästa efterrätter utan ugn – enkla, fräscha och svalkande

4. Lammstek med rosmarin och vitlök – och citronrostade rotfrukter

Ingredienser

  • 1 lammstek (ca 1,2 kg)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 citron, zest
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt och peppar

Gör så här

  1. Skär små snitt i steken och fyll med vitlök och rosmarin.
  2. Gnid in med olivolja, citronzest, salt och peppar.
  3. Stek i 175°C i ca 1,5 timme.

Tillbehör: rostade morötter, potatis och palsternacka med lite citronjuice.


5. Vegansk Janssons frestelse med kokosgrädde

Ingredienser

  • 8 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 dl kokosgrädde
  • 1 tsk senap
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk kapris

Gör så här

  1. Skiva potatis och lök tunt.
  2. Varva i form, blanda grädde, senap och kapris och häll över.
  3. Grädda i 200°C i ca 45 minuter.

Tips: Kapris ger sälta som ersätter ansjovis – helt växtbaserat men med rätt smakprofil.


6. Modern påsksallad med sparris och halloumi

Ingredienser

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 pkt halloumi
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Grilla halloumi och sparris.
  2. Lägg upp med granatäppelkärnor.
  3. Ringla över dressing av olivolja, honung och senap.

Resultat: En färgexplosion av vårens smaker – perfekt som tillbehör eller lätt rätt.

See also  Trendiga raw food-recept – hälsosamt och smakrikt utan ugn och spis

7. Potatissallad med ärter och mynta

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 1 dl gröna ärter
  • ½ rödlök
  • Färsk mynta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

  1. Koka potatisen och låt svalna.
  2. Blanda med ärter, rödlök, mynta och dressing.

Modern variant: Fräschare och lättare än traditionell gräddig potatissallad.


8. Ägg- och laxtårta i portionsform

En elegant och modern servering av den klassiska smörgåstårtan.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring
  • 200 g färskost
  • 1 msk citronjuice
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 kokta ägg
  • Dill och citronzest till garnering

Gör så här

  1. Stansa ut rundlar av brödet.
  2. Blanda färskost med citronjuice.
  3. Varva bröd, ost, lax och ägg.
  4. Toppa med dill och citron.

Serveringstips: Perfekt som förrätt i glas eller på små fat.


9. Dessert: Påskpavlova med passionsfrukt och mango

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vinäger

Topping:

  • Vispad grädde
  • Färsk mango
  • Passionsfrukt
  • Riven vit choklad

Gör så här

  1. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget.
  2. Vänd ner stärkelse och vinäger.
  3. Grädda i 125°C i 1,5 timme.
  4. Låt svalna och toppa med frukt och grädde.

Resultat: En modern, färgglad påskdessert som avslutar festen med stil.


10. Drycker till det moderna påskbordet

  • Citrusmocktail: apelsinjuice, bubbelvatten, mynta och lime.
  • Ingefära-tonic: alkoholfri drink med sting.
  • Klassiskt vinval: vitt vin till fisk och rosé till sallader.

Så dukar du modernt till påsk

  • Använd ljusa pasteller och gröna inslag – symboler för vår.
  • Ställ fram ägg, tulpaner och ljus för en naturlig och levande känsla.
  • Välj enkla tallrikar och linneservetter för ett elegant men avslappnat bord.

Sammanfattning

Påskens klassiska rätter i modern tappning handlar inte om att byta ut traditionen – utan att förnya den. Med lite kreativitet, fräschare ingredienser och nya presentationer kan du skapa ett påskbord som känns både bekant och spännande.

Från sill med citrus till pavlova med tropisk frukt – låt årets påsk bli en färgstark fest för både öga och gom!

Du kanske också gillar dessa recept