Spanska tapas du kan laga hemma – 12 enkla recept

Tapas är små spanska rätter som äts som snacks, förrätt eller som en hel måltid när man kombinerar flera olika sorter. Traditionen kommer från Spanien, där man ofta beställer in flera smårätter som delas vid bordet – något som skapar gemenskap, glädje och en känsla av fest.

Det bästa med tapas är att de är enkla att laga, går att förbereda i förväg och kan varieras i oändlighet. I den här artikeln får du 12 klassiska tapasrecept du enkelt kan laga hemma, samt tips på hur du skapar en hel tapas-kväll med dryck, servering och variationer.


1. Klassiska tapas du måste prova

1. Patatas Bravas – kryddiga potatis med tomatsås och aioli

Ingredienser (4 portioner):

  • 800 g potatis
  • 3 msk olivolja
  • Salt & peppar
See also  Salsa recept – fräscht & smakrikt för alla tillfällen

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 nypa chili
  • 2 msk olivolja

Tillagning:

  1. Skär potatisen i kuber och rosta i ugn 225°C i 25–30 min.
  2. Gör såsen: fräs lök och vitlök, tillsätt tomater och kryddor. Låt koka 10 min.
  3. Servera potatisen med tomatsås och en klick aioli.

👉 Variation: Fritera potatisen för en ännu mer autentisk version.


2. Tortilla Española – spansk omelett med potatis

Ingredienser:

  • 6 ägg
  • 500 g potatis
  • 1 lök
  • 3 msk olivolja
  • Salt & peppar

Tillagning:

  1. Skiva potatis och lök tunt, stek långsamt i olja tills mjuka.
  2. Vispa ägg med salt och peppar.
  3. Blanda äggsmeten med potatisen och stek på låg värme tills omeletten stelnar.
  4. Vänd på en tallrik för att grädda andra sidan.

👉 Serveras i små trianglar.


3. Gambas al Ajillo – räkor i vitlök och chili

Ingredienser:

  • 400 g räkor (skalade)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • ½ dl olivolja
  • Färsk persilja

Tillagning:

  1. Värm olivoljan i en panna.
  2. Fräs vitlök och chili snabbt.
  3. Lägg i räkorna och stek 1–2 minuter.
  4. Strö över persilja.
See also  Indiska currygrytor för nybörjare

👉 Servera med bröd som doppas i vitlöksoljan.


4. Croquetas de Jamón – spanska kroketter

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 100 g serranoskinka, hackad
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • Olja till fritering

Tillagning:

  1. Gör en tjock béchamelsås av smör, mjöl och mjölk.
  2. Rör i hackad skinka. Låt kallna.
  3. Forma små bollar, doppa i ägg och ströbröd.
  4. Fritera gyllene.

5. Albóndigas – spanska köttbullar i tomatsås

Ingredienser:

  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • ½ dl ströbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt & peppar

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja

Tillagning:

  1. Blanda färs, ägg, ströbröd och vitlök. Forma små bollar.
  2. Stek bollarna i olja.
  3. Gör såsen: fräs lök, tillsätt tomater och paprika. Låt puttra 10 min.
  4. Lägg bollarna i såsen.

2. Vegetariska tapas

6. Pimientos de Padrón – stekta småpaprikor

Stek padronpaprikor i olivolja tills de får blåsor. Strö över flingsalt. Enkel men beroendeframkallande.


7. Gazpacho-shots – kall tomatsoppa

Mixa tomat, paprika, gurka, vitlök, olivolja och lite vinäger. Servera i små glas.


8. Pan con Tomate – bröd med tomat

Rosta lantbröd, gnid med vitlök och tomat, ringla över olivolja.

See also  Italienska pastarecept du kan laga hemma

9. Queso Manchego – ost med membrillo

Servera skivor manchego-ost med kvittengelé för en klassisk smakkombo.


3. Tapas med fisk och skaldjur

10. Boquerones en Vinagre – marinerade sardiner

Marinera färska sardiner i vinäger, vitlök och persilja. Serveras kalla.


11. Pulpo a la Gallega – bläckfisk med paprika

Kokt bläckfisk i skivor, toppad med olivolja, flingsalt och paprikapulver. Serveras ofta med potatis.


12. Tigres – fyllda musslor

Musselskal fylls med en röra av musselkött, lök, tomat och kryddor, toppas med ströbröd och gratineras.


4. Så skapar du en tapas-kväll hemma

  1. Välj 5–6 rätter med variation (kött, fisk, vegetariskt).
  2. Komplettera med bröd, oliver, aioli och nötter.
  3. Servera i små skålar och fat, gärna rustika.
  4. Dryck: sangria, spanskt vin eller cava.

5. Serveringstips

  • Använd träbrädor och små skålar.
  • Dekorera med citronklyftor och färska örter.
  • Låt gästerna själva plocka – tapas handlar om gemenskap.

6. Drycker till tapas

  • Sangria – klassisk spansk bål på vin, frukt och soda.
  • Cava – mousserande vin från Katalonien.
  • Spanskt rött vin – Rioja eller Tempranillo.
  • Alkoholfritt: Bubbelvatten med citrus.

Slutsats

Att laga spanska tapas hemma är både enkelt och roligt. Med 12 olika recept – från klassiska patatas bravas till eleganta gambas al ajillo – kan du skapa en helkväll i spansk anda. Lägg till bröd, aioli och en kanna sangria, så har du den perfekta tapasfesten.

Du kanske också gillar dessa recept