Ingredienser
2 hela hummer (ca 1,5 lbs vardera)
1/4 kopp osaltat smör
1/2 kopp konjak
1 dl torrt vitt vin
1 stor lök, finhackad
2 morötter, skalade och tärnade
2 stjälkselleri, tärnade
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk tomatpuré
4 dl skaldjur eller hummerfond
1 tsk saffranstrådar
2 koppar tung grädde
Salt och vitpeppar efter smak
Färsk gräslök till garnering
Execution
Förbered hummerna: Koka hummerna i en stor kastrull med saltat vatten i ca 8-10 minuter tills de blir röda. Ta bort köttet från skalen, reservera skalen för senare användning. Hacka hummerköttet i lagom stora bitar.
Saffransinfusion: I en liten skål, branta saffranstrådar i en matsked varmt vatten. Avsätta.
Hummerfond: Smält smör på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt hummerskal, lök, morötter, selleri och vitlök. Fräs tills grönsakerna är mjuka.
Avglasera med konjak och vin: Häll i konjak, skrapa botten av grytan för att avglasera. Tillsätt vitt vin och låt puttra tills vätskan reducerats till hälften.
Tillsätt tomatpuré och fond: Rör i tomatpuré och tillsätt sedan skaldjur eller hummerfond. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 45-60 minuter för att utveckla smaker.
Sila fonden: Sila fonden genom en finmaskig sil, tryck på fasta ämnen för att extrahera all vätska. Kassera fast material.
Avsluta Bisque: Lägg tillbaka den silade fonden i grytan. Rör ner saffransinfusionen och hackat hummerkött. Häll i tjock grädde och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar efter smak.
Servera: Häll upp bisquen i skålar, garnera med färsk gräslök och servera varm.
Ytterligare tips
- För extra djup, rosta hummerskalen i ugnen innan du gör fonden.
- Servera med knaprigt bröd eller krutonger för en härlig konsistenskontrast.
- Se till att saffran är helt upplöst i vattnet för jämn smakfördelning.