Utsökt hummerbisque med saffransinfusion

Ingredienser

2 hela hummer (ca 1,5 lbs vardera)

1/4 kopp osaltat smör

1/2 kopp konjak

1 dl torrt vitt vin

1 stor lök, finhackad

2 morötter, skalade och tärnade

2 stjälkselleri, tärnade

3 vitlöksklyftor, hackade

1 msk tomatpuré

4 dl skaldjur eller hummerfond

1 tsk saffranstrådar

2 koppar tung grädde

Salt och vitpeppar efter smak

Färsk gräslök till garnering

Execution

1

Förbered hummerna: Koka hummerna i en stor kastrull med saltat vatten i ca 8-10 minuter tills de blir röda. Ta bort köttet från skalen, reservera skalen för senare användning. Hacka hummerköttet i lagom stora bitar.

2

Saffransinfusion: I en liten skål, branta saffranstrådar i en matsked varmt vatten. Avsätta.

3

Hummerfond: Smält smör på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt hummerskal, lök, morötter, selleri och vitlök. Fräs tills grönsakerna är mjuka.

4

Avglasera med konjak och vin: Häll i konjak, skrapa botten av grytan för att avglasera. Tillsätt vitt vin och låt puttra tills vätskan reducerats till hälften.

5

Tillsätt tomatpuré och fond: Rör i tomatpuré och tillsätt sedan skaldjur eller hummerfond. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 45-60 minuter för att utveckla smaker.

6

Sila fonden: Sila fonden genom en finmaskig sil, tryck på fasta ämnen för att extrahera all vätska. Kassera fast material.

7

Avsluta Bisque: Lägg tillbaka den silade fonden i grytan. Rör ner saffransinfusionen och hackat hummerkött. Häll i tjock grädde och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar efter smak.

8

Servera: Häll upp bisquen i skålar, garnera med färsk gräslök och servera varm.

Ytterligare tips

  • För extra djup, rosta hummerskalen i ugnen innan du gör fonden.
  • Servera med knaprigt bröd eller krutonger för en härlig konsistenskontrast.
  • Se till att saffran är helt upplöst i vattnet för jämn smakfördelning.

Tags:

Hummer soppa recept / Hummerbisque / Saffransinfusion

Du kanske också gillar dessa recept

Lämna en kommentar